KÚTY: V záhorskej obci si uctili svätého Gorazda

29.07.2012 Senica

Kúty 29. júla (TASR) - V záhorskej obci Kúty sa dnes konajú 23. slávnosti svätého Gorazda. Zrod svätogorazdovskej tradície Slovákov sa datuje do roku 1990, keď sa v Kútoch uskutočnila prvá aktivita tohto národného, kultúrneho a kresťanského snaženia na Slovensku – Deň svätého Gorazda. TASR o tom informoval miestny rímskokatolícky farár František Moško.

"Na slávnostnej svätej omši v rímskokatolíckom kostole sv. Jozefa Pestúna som mal v rámci homílie príhovor ako farár farnosti na tému sv. Gorazda, ale formulár bol zo sedemnástej nedele cez rok," povedal Moško. Počas omše a tiež v spomienkovo-umeleckom programe sa predstavil miestny Chrámový zbor Scholla cantorum pod umeleckým vedením Antónie Palkovičovej.

Program pod názvom K pamäti svätého Gorazda otvoril starosta obce Kúty Branislav Vávra a kútsky farár. Po slávnostnom príhovore Miroslava Holečka, projektového manažéra Národného osvetového centra (NOC) pre kresťanské tradície v Bratislave, tohtoročné slávnosti pokračovali za zamračeného počasia pri Pamätníku zrodu svätogorazdovskej tradície spomienkovo-umeleckým programom.

"Pri 20. výročí zrodu tejto v celom slovanskom svete výsostne slovenskej tradície bol v Kútoch odhalený ojedinelý pamätník v slovenskej pamätníkovej tvorbe," povedal Holečko, ktorý je aj predsedom Spoločnosti svätého Gorazda, autorom myšlienky i libreta monumentálneho pamätného diela zrodu novodobej duchovno-kultúrnej, národno-vlasteneckej, kresťanskej svätogorazdovskej tradície Slovákov. Dodal, že pamätník vznikol v dielni renomovaného akademického sochára Mariana Polonského a jeho syna Tomáša.

Ako Holečko zdôraznil, medzi nosné úlohy NOC v oblasti ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva patrí odborná starostlivosť o rozvoj historickej všeslovanskej cyrilo-metodskej tradície a novodobej tradície Slovákov – svätogorazdovskej, realizovaných celým radom originálnych projektov na národnej i medzinárodnej úrovni, vedecko-aplikačných a odborno-edukačných aktivít kresťansko-patriotickej proveniencie. "Jednou z významných, ba historicky najvýznamnejšou aktivitou sú Slávností svätého Gorazda v Kútoch," podčiarkol. Pripomenul, že dnešné slávnosti v Kútoch tvoria súčasť 23. svätogorazdovských dní na Slovensku a Dekády svätého Gorazda na Slovensku 2005 – 2015, nad ktorými prevzal záštitu – po štvrtý raz za sebou – prezident SR Ivan Gašparovič.
 

Vyberte región